Borgerink Architecten

De Akkers 85
7468DH Enter
0547-384834 / 06-34897144
info@borgerinkarchitecten.nl

Prijsvraag Brandweerkazerne Glanerbrug

Projectinformatie

Borgerink Architecten heeft in opdracht van en samenwerking met Dura Vermeer Bouw Hengelo het ontwerp mogen maken voor de nieuwe brandweerkazerne van Glanerbrug.

Uitvraag

Middels een tender in het najaar van 2019 hebben wij de opdracht binnengehaald voor de nieuw te bouwen brandweerkazerne van Glanerbrug. Door middel van het ontwikkelen van een flexibel concept, waarbij o.a. het stallingsblok en faciliteitenblok uitwisselbaar ten opzichte van elkaar zijn, de ligging t.o.v. aanrijroutes en bezonning te maken en toe te passen voor verschillende locaties.

Brandweerkazerne

Snelheid is naast veiligheid en duurzaamheid een leidend thema in het ontwerp van de brandweerkazerne in Glanerbrug. De plattegronden, de situering en het omliggend terrein zijn ingericht vanuit de gedachte: iedere seconde telt. De voorzijde van het gebouw heeft een grote transparante opening. De brandweerwagens zijn zichtbaar achter deze glazen deuren gestald. Naast de stallingsgarage zijn op begane grondniveau alle overige functies gelegen. De uitrukfaciliteiten liggen in één lijn van de parkeerplaats naar de uitrukkleedruimte en stallingsgarage. De instructie- en kantinefaciliteiten zijn aan de westzijde gelegen waar ook het oefenterrein gesitueerd is. De kleedruimten en toiletten, deels volgens het principe van het schone werken, zijn aan de oostzijde gelegen. Direct aan weerszijden van de entree is het kantoor aan de ene zijde gelegen en het magazijn en de technische ruimte aan de andere zijde.

Een aantal uitgangspunten zijn ‘Remontabel bouwen’, ‘Re-duce’, ‘Re-use’ en ‘droog bouwen’, dit zijn belangrijke circulaire uitgangspunten. De nieuwe brandweerkazerne bestaat uit een demontabel staalskelet  voorzien van prefab houtskeletbouw buitegengevels met demontabele buitenkozijnen en gevelbekleding. De stabiliteit van het gebouw wordt gevonden in de stijfheid van de staalconstructie zelf, door specifieke verbindingen en doordachte koppelingen. Hierdoor is de plattegrond volledig flexibel in te delen. Het schuine dak van de stallingsgarage kan volledig voorzien worden van zonnecellen en het regenwater afkomstig van beide daken kan worden opgevangen in de ondergrondse watertank om te gebruiken als bluswater.

Ontwerpvisie

Het schuine dak van de stallingsgarage is een verwijzing naar de woningen verderop aan de Heidevlinder, daarnaast levert het schuine dak een mooie positie op voor zonne-energie. Onder deze dakvorm zijn de brandweerwagens goed zichtbaar gestald, ze staan als het ware ‘in de etalage’. Het overige deel heeft een meer informele vormgeving, doch zeer duurzaam van opzet vanwege het remontabele uitgangspunt. De bekleding rondom is voorzien van een plaat met een smalle golfprofilering, op de koppen, noord, zuid, en aan de entreezijde is een rode beplating toegepast om de brandweerrode kleur subtiel weer te geven, waardoor het gebouw alzijdig een uitstraling van de brandweer uitstraalt.

De materialisatie bestaat veelal uit cradle-to-cradle materialen of ‘groene’ materialen, welke in de toekomst te hergebruiken of te recyclen zijn en daarmee volledig passend binnen de circulaire doelstelling. Door de materialen te leveren met een terugname garantie van de leverancier en deze zorgvuldig te documenteren, krijgen de materialen een identiteit. Dit maakt toekomstig hergebruik van de materialen beter mogelijk, met als resultaat dat afval gereduceerd wordt. Kortom; een gebouw met toekomstwaarde. Het gebouw wordt gasloos uitgevoerd. Voor de installaties ligt de nadruk op het toepassen van technieken en installaties die remontabel zijn. Dat wil zeggen dat de installaties in delen uit elkaar kunnen worden gehaald en elders weer kunnen worden opgebouwd. De installaties worden niet weggewerkt maar zijn grotendeels zichtbaar aangebracht. Hierdoor kunnen de toepaste materialen en componenten bij demontage van het gebouw weer worden hergebruikt. De kazerne is zo gebouwd dat hij in de verre toekomst, als er eventueel een herbestemming voor komt, zo uit elkaar gehaald kan worden om de materialen te hergebruiken. Het is gasloos en energieneutraal.

Opdrachtgever: Brandweer Twente / Dura Vermeer Hengelo

Skills:  Utiliteitsbouw